הרצאות

אפשר ליהנות הרבה יותר מסרטים כשמבינים מה הניע את הבמאי, מה הז'אנר שבחר, ומהי האג'נדה החברתית והפוליטית שלו. בסדרת ההרצאות שלפניכם נדבר על קולנוע מתוך תובנות תרבותיות רחבות - הנושקות לפסיכולוגיה לפילוסופיה, לספרות והסטוריה. בכל הרצאה משובצים קטעי סרטים רבים ומגוונים שנבחרו בקפידה מתוך פילמוגרפיה מקיפה. הצטרפו אלי, אני מזמינה אתכם ליהנות מקולנוע כמו שלא נהנתםן עד היום.

ההרצאות כוללות הקרנת סצינות נבחרות וניתוחן, הרהורים על הקשרים חברתיים ופוליטיים, תובנות אמנותיות, וגם כמה סיפורים מאחורי הקלעים. אם אתם אוהבים קולנוע, התקשרו.

מבורקס לקאלט-

על עשור מרתק בקולנוע הישראלי

סרטי הבורקס היו אהובים בישראל במשך שנים רבות, עוד לפני פרוץ הטלוויזיה, וזכו להצלחה בקרב קהלים רחבים. סלאח שבתי נחשב לסרט הבורקס הראשון, וההצלחה המטאורית שלו הביאה לשגשוג הז'אנר. באותו עשור הופקו כאן גם סרטים שזכו לכינוי "סרטי הרגישות החדשה", שבניגוד לסרטי הבורקס היו מקובלים על המבקרים אך הקהל הדיר את רגליו מהם בקביעות. 

מה היה סרט הבורקס הראשון? למה, למרות ההצלחה הקופתית, הפסיקו להפיק אותם? למה בן גוריון שנא קולנוע וטלויזיה, ומה גרם לו להבין שטעה? בהרצאה נדבר על סוגיות מרכזיות בחברה ובתרבות הישראלית וכמובן נצחק.

קולנוע קולינרי-

על ייצוגים של בישול ואכילה בקולנוע

אוכל ותאוות בשרים, אוכל ובלוגים, או אוכל ופשע - אוכל מצטלם היטב בקולנוע.

בהרצאה נצא למסע קולינרי מרהיב בין שפים ותרבויות, נדון בסמלים ובמטאפורות שאוכל מייצג, ובהשתמעויות הפילוסופיות של אכילה ואוכל בתרבויות השונות: אוכל כממלא צורך גופני, אוכל כמקרב בין משפחות, עמים ותרבויות, אוכל כמקרב בין אנשים (אך גם מפריד ביניהם, למשל מנהגי הכשרות, או מנהגי האכילה של עמים ותרבויות שונים) ונבחן את התפקידים השונים של האוכל בכל סרט.

נצפה ונדון בקטעים מסרטי האוכל הבלתי נשכחים: רומא, ג'ולי וג'וליה, החגיגה של באבט, סולקיטשן וטמפופו.

ג'יימס בונד 007 – מנוער ומעורבב

הגבר שכל אשה חשקה בו, ושכל גבר היה מתחלף איתו.

דמותו של בונד נולדה ב1953 ב"קזינו רויאל", באותה שנה הוכתרה אליזבת, מלכת בריטניה, שניהם לא עושים סימנים שהם מתכוונים לפנות את השטח. סדרת הספרים נחלה הצלחה גדולה, אבל רק לאחר שהנשיא ג'ון פ. קנדי הביע בראיון את חיבתו לספריו של פלמינג, הוחלט להפיק את סרט ג'יימס בונד הראשון.

בונד לא הפסיק להסעיר ולרתק אותנו במשימות הנועזות שבצע, בנשים היפהפיות שנפלו לזרועותיו (וכונו "נערות ג'יימס בונד), בכלי הנשק ובג'אדג'טים שעוצבו לו ע"י Q, שהלכו והשתכללו מסרט לסרט (ואף נבאו את המצאתן של המצאות כמו ביפר וטלפון סלולרי), במרדפים הנועזים שהשתתף בהם וביחסיו הטעונים עם M, מפעילו, שהפך עם השנים למפעילתו, וטעמו המשובח בחליפות, במרטיני ובמכוניות.

ההרצאה תתן הצצה לסדרה המרתקת הזו, (27 סרטים) ולאופנים השונים שבהם סרטי ג''יימס בונד מגיבים לשינויים בהסטוריה ובחברה כסוף עידן המלחמה הקרה, המשבר סביב תעלת סואץ, עלייתה של החברה הצרכנית, המהפכה המינית ונסיקתה של התנועה הפמיניסטית.

המשפחה בקולנוע הישראלי

איזה מקום תופסת המשפחה בקולנוע בעידן המאופיין יותר ויותר דווקא במשפחות אלטרנטיביות, מפורקות, או חד הוריות? ומה תפקיד המכונית המשפחתית בסרטים הללו? נצפה בקטעים מהסרטים "כנפיים שבורות", "ולקחת לך אישה", "שחור", "חתונה מאוחרת", "שבעה" ועוד.

 איזה מקום תופסת המשפחה בקולנוע בעידן המאופיין יותר ויותר דווקא במשפחות אלטרנטיביות, מפורקות, או חד הוריות? ומה תפקיד המכונית המשפחתית בסרטים הללו? נצפה בקטעים מהסרטים "כנפיים שבורות", "ולקחת לך אישה", "שחור", "חתונה מאוחרת" ו"שבעה".

המשפחה בקולנוע היפני

אהבתי לארץ השמש העולה, לשפתה וקולנוע שלה, גרמו לי ליצור את ההרצאה הזו. בטיול שאחרי הצבא טיילתי ביפן, התגוררתי בטוקיו שנה וחצי וגם למדתי יפנית.

בסרטים המופקים בעשרים השנה האחרונות ביפן מובלעת ביקורת חריפה על הסדר החברתי בחברה הנוקשה. מגיל צעיר ילדים מאולפים להצטיין בלימודיהם, כדי שיוכלו להתברג בתאגיד גדול ונחשב למשך כל חיי העבודה שלהם עד לפנסיה. מנשים מצופה לעזוב את העבודה לאחר לידת הילד הראשון והיחיד, ולטפל בו ובאביו בצורה מושלמת. הקולנוע היפני מגיב לזאת בכך שהוא מציג משפחות הרחוקות משלמות הנדרשת מהן ע"י החברה.

תשוקה ספרדית-

על יצירתו של הבמאי הספרדי פדרו אלמודובר

עם מותו של פרנקו בשנת 1975 אלמודובר הפך לאחד ממוביליה של תנועת הפופ החתרנית "מובידה" ששאפה לשחרר את העם הספרדי מהצל הענק שהטיל עליה הרודן

החל מתחילת שנות ה80 הוא עושה את סרטיו הנועזים, החותרים תחת הצביעות החברתית,הכנסיה, והמוסר הכפול. אלמודובר הקים את חברת ההפקה "אל דסאו" עם אחיו אגוסטין המפיק את סרטיו, על שמו של הסרט שפרסם אותו בעולם "חוק התשוקה".

אלמודובר כותב ומביים את סרטיו הבולטים בחיוניות, בצבעוניות ובחושניות שלהם, והם מתרחשים רובם במדריד, העיר האהובה עליו. סרטיו עוסקים בנושאים טעונים כמגדר, תפקידי נשים וגברים,יחסי אמהות ובנות, לא לחינם נחשב אלמודובר לבימאי של נשים. התסריטים שלו שנונים וחדים, ויש בהם הומאז'ים רבים לקולנוע ההוליוודי, להיצ'קוק ועוד. סגנון הצילום בסרטיו ייחודי ובלתי נשכח. נצפה בקטעים מסרטיו ונעמוד על המייחד אותו.

הרצאה מרתקת וקצת נועזת. 

אריק איינשטיין וחבורתו בקולנוע

הכוכב הבלתי מעורער של המוסיקה הישראלית היה גם כוכב קולנוע טבעי, עתיר סקס אפיל ונונשלנטיות. איינשטיין היה בנם היחיד של דבורה ויעקב, שחקן תיאטרון האוהל כנער התבלט בגובהו ובאהבתו לספורט והיה אלוף ישראל בקפיצה לגובה לנוער. איינשטיין מעולם לא למד משחק אך ניחן בכשרון טבעי שסחף חבורת יוצרים אגדית. הוא היה שותף לעשייה הקולנועית של הבמאי והיוצר אורי זוהר, כתב איתו חלק מהתסריטים והמערכונים של לול וכיכב בסרטיו שהציגו אלטרנטיבה נהנתנית לדמות הצבר. ההרצאה משולבת בקטעים מהסרטים "סלאח שבתי", "שבלול", "לול", "עיניים גדולות", וכמובן "מציצים" אשר הפך לסרט פולחן, משום שהצליח לנסח את החלומות והפחדים של דור שלם.

החיים על פי גילה (אלמגור)

סופרת, שחקנית ובימאית, מבכירות שחקניות הקולנוע והתיאטרון בישראל, כונתה "מלכת הקולנוע הישראלי" שיחקה ביותר מ-70 סרטים, וזכתה בפרסים רבים, בהם פרס ישראל, ופרס אופיר למפעל חיים.

 בהרצאה נלמד על הביוגרפיה של גילה אלמגור שהיוותה השראה ליצירתה, נחשף ליצירה הקולנועית העשירה שלה, ונצפה בקטעים נבחרים מסרטיה.